Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

John, Radek - Memento

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Název:Memento
Autor:Radek John
Rok vydání:1987
Charakteristika hlavního hrdiny:Hlavním hrdinou,nebo chcete-li hrdinkou jsou drogy.pokud ale mluvíme o člověku který zde hraje hlavní roli,pak je to Michal Otava.
michal je kluk,který to nemá v životě lehké.jeho výchova je založena na pobytu jeho otce v koncentračním táboře,což je Michalovi každý den připomínáno.
Drogu poprvé okusí v 8.třídě a už tehdy jí přijde na chuť.Nejdříve se droga stává jen jakýmsi prostředkem k euforii,ale to co přijde později nemá s euforií nic společného...
Stručný děj:kniha začíná v okamžik,když je Michal po předávkování se převezen do nemocnice.Vzpomíná a přemýšlí o svém dosavadním životě,což nejsou vzpomínky příliš radostné.michal se utápí v problémech a žije jen od dávky k dávce.Ocitá se mezi lidmi,kterým nezáleží na ničem jiném než na nich samotných a samozřejmě na droze.

Příběh vypráví o mladém člověku,který jako mnoho dalších lidí řeší své problémy drogami.Menší "výlety" se pak mění na těžkou závislost na drogách.Uvědomuje si jak špatně na tom je ,ale už nemá sílu s tím něco dělat.Parta,která se zdá jako parta dobrých přátel není tím nejlepším kolektivem,ale na to Michal přijde až příliš pozdě...
Krátká ukázka:"Promiň,prosím tě,promiň ",objímal Evu,až mu v pažích cukala křeč.Představa,že by se teď zvedla a šla jen na druhý konec místnosti,byla nesnesitelná."Miluju tě",šeptal.Na ničem jiném teď nezáleželo,jen aby tohle věděla.
Jedna jediná dávka perníku.Do svalu.Žílu už by v životě nenapíchl.
"Dostalas mě z toho",drmolil Michal,"už to tak nebolí".Už zase ji miloval k nesnesení."Jen mě neopusť.Nemyslel jsem to tak.Nic jsem tak nemyslel..."
Jedna jediná dávka a všechno je v pořádku.Jsem stejnej jako ona.Tak co bych jí mohl vyčítat.I ta pitomá mast,o který jsem si myslel,že mě s ní chce zabít,pomohla.Jsem už jen obyčejnej profetovanej paranoik.Kterej se zmrzačil vlastní stupiditou.Nic víc.
Svíral ji že skoro nemohla popadnout dech.
Můj názor:tato kniha je o důsledcích lidské závislosti.Je to velmi poutaví a šokující příběh o tom,kam až může člověk klesnout.Vypráví o člověku,který si sáhl až na dno a už se z něj nedokázal dostat.Kniha mě velmi zaujala,a pomohla mi pochopit některé věci o lidech jako je Michal.Proč dělají a berou to,co je zabíjí...

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT